21.01.2022

Ne, jotka kuuntelevat ja seuraavat Kärppiä enemmän Radio City Oulun Kiekkoradion kautta ovat todennäköisesti ihmetelleet yhden ikonisen äänen puuttumista. Jo 80-luvulta asti Kärppien mukana kulkenut Ari ”Stenkka” Stenius kävi loppuvuodesta 2021 sydänleikkauksessa ja on nyt toipunut selostuskuntoon. Kärppäotteluita on jälleen mahdollisuus seurata Stenkan selostuksella lauantain 22.1. Kärpät – TPS -ottelusta lähtien.

“80-luvun puolivälissä aloitin selostamaan silloisen Ylen alueradion välityksellä. Tuolloin ei vielä ollut kaupallista radiokanavaa Oulussa. Ohjelmat loppuivat yleensä kello kuuden jäljistä ja jos Kärpillä oli pelejä, selostimme niitä oululaisille. Paljon tuli palautetta, koska ihmiset olivat jo silloin innostuneita Kärppien otteista. Kärpät oli tuolloin mitaliputkessa Pentti Matikaisen alaisuudessa”,

Stenius muistelee

Myös kannattajien puolelta ollaan innokkaita kuulemaan taas Steniuksen selostuksia.

“Suorastaan sydäntä lämmittää tietää, että meidänkin katsomossamme tuntemat jännittävät hetket välittyvät suoraan kuuntelijoille Stenkan selostamina. Eikä kukaan muu osaa selostaa peliä kärppäväristen lasien takaa kuten hän. Kärppien kannattajista tuskin löytyy henkilöä, joka ei tietäisi, kuka on Stenkka”,

kommentoi Kärppäkannattajien hallituksen jäsen Outi Rehula Stenkan paluuta.

Pitkän selostajauransa myötä Stenius on kokenut Oulun Kärppien kanssa niin divariin tippumisen, Liigaan nousun kuin 2000-luvun mestaruudetkin.

“Väitän, ettei muilla selostajilla ole samanlaista kokemusta kuin minulla. Tunteita on ollut paljon. Yleensä olen saanut selostaa pelejä pitkälle kevääseen. Siitä on etuoikeutettu olo. Olen siis voittava selostaja. Uskallan myös väittää, että voittoprosentti on parempi kuin tappioprosentti”,

naurahtaa Stenius

Selostaja on myös kirjoittanut Kärppiin liittyvää kirjallisuutta. Pari vuotta sitten julkaistiin kirja nimeltään Kärpän raapaisu, joka käsittelee Kärppiä kannattavien ihmisten tarinoita. Kirja sisältää muistoja muun muassa 2000-luvun mestaruuskeväistä, 80-luvun menestysvuosista sekä 90-luvun korpivaelluksesta I-divisioonassa ja sieltä noususta.

Kannattajien puolelta toivottaisiinkin uutta kirjaa Steniuksen omista muistoista.

“Hänen tietonsa ja muistonsa ovat vertaansa vailla. Ehkä joskus saamme lukea näistä vuosien varrelta mukaan tarttuneista muistoista kootun kirjan”,

heittää Rehula toiveen ilmoille.

Steniuksen viimeisin selostus ennen sairaslomaa oli 9. lokakuuta. Stenius on sairaslomansa aikana yrittänyt olla mahdollisimman vähän tekemisissä jääkiekon kanssa, joten intoa ja puhtia riittää varmasti pitkälle kevääseen.

“Olen yrittänyt pysyä rauhassa enkä ole päästänyt itseäni kovin lähelle jääkiekkoa. Olen huoltanut itseäni ja odottanut vain, että aika täyttyisi. En ole koskaan aiemmin ollut näin pitkään ulkona Kärpistä. On mahtavaa päästä jälleen hommiin. Edellinen peli, jonka selostin, oli Ilkka ”Ilu” Mikkolan paidanjäädytyspeli ja tuolloin oli niin ikään vastassa TPS.”

Kärppien pelilliset esitykset eivät ole viime aikoina olleet kaikille mieluisia. Stenkka haluaa välittää Kärppäyhteisön jäsenille tärkeän viestin.

“Uskotaan omiin eikä luovuteta! Ollaan yhtä tyylikkäitä kuin ollaan oltu koko 2000-luku. Tämä sääntö sopii hyvin sekä kannattajille että joukkueelle.”