17.08.2023

Urheilupsykologi Toni Mets liittyy osaksi Kärppien Liiga-joukkueen valmennusryhmää. Mets aloitti työuransa opiskelupaikkakunnallaan Jyväskylässä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa, missä hän työskenteli kahdeksan vuoden ajan.

”Tein töitä ammunnan, telinevoimistelun, taitoluistelun ja yleisurheilun parissa. Jääkiekon yksilövalmennus tuli aika nopeasti kuvioihin, kun palasin Ouluun. Olen työskennellyt myös edeltävien kärppävalmentajien kanssa”,

Mets kertoo.

Urheilupsykologian lisäksi mies tekee töitä muun muassa työterveyspsykologina ja psykoterapeuttina. Tuore yhteistyö Kärppien kanssa pitää sisällään monitahoisen työnkuvan.

Tehtäväni on kokonaisvaltaisesti auttaa joukkuetta ja yksilöitä siellä joukkueen sisällä. Olla mukana tiimissä, arvioida ja katsoa, mitä siellä tapahtuu. Auttaa valmennusta paitsi siinä, että saadaan pelistä ja treeneistä enemmän irti henkisellä puolella, niin olla tarvittaessa myös tukena muussa elämässä. Vaikka huippu-urheilusta ja ammattilaisurheilusta puhutaankin, niin se ei ole pelkästään sitä, että keskityttäisiin ainoastaan otteluihin tai tiettyihin pelitapahtumiin, vaan toiminta tähtää ennen kaikkea voittavaan ja hyvinvoivaan joukkueeseen.”

Mets kokee tärkeänä sen, että asioita hoidetaan ennaltaehkäisevästi. Samalla tavalla kuin lihaksiakin huolletaan, on tärkeää huoltaa myös mieltä. Hän painottaa rutiinien ja valmistautumisen tärkeyttä.

”Pitää muistaa, että pelaajat ovat fyysisesti pitkälti samalla tasolla, mutta henkisellä puolella voidaan sitten erottautua aika helpostikin. Pyrin tekemään työni niin hyvin kuin osaan ja olen sitoutunut joukkueen tavoitteisiin.”

Metsin mukaantulon myötä edustusjoukkueen valmennus- ja johtoryhmä on valmis. Kuluneen kauden jälkeen seurassa pohdittiin, mitä kautta saataisiin mahdollisimman vahva ja yhtenäinen johtoryhmä.

”Tonin mukaan tuleminen auttaa meitä todella paljon henkisellä puolella – sekä ryhmädynamiikan että yksilön osalta”,

kommentoi Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen.

”Päädyimme katsomaan asiaa kokonaisvaltaisesti, ja halusimme rakentaa oikeasti pidempikestoisia ratkaisuja, jotka vahvistavat nimenomaan johtoryhmää sekä sitä, että ihmiset pääsisivät tekemään töitä omilla vahvuusalueillaan.”

Kun kesän aikana organisaatiossa lähdettiin selkeyttämään johtoryhmäläisten vastuualueita, astui kuvioihin mukaan U18-joukkueesta Riitta Koivunen, jolla on useiden vuosien kokemus joukkueenjohtajan tehtävistä. Koivunen tulee jatkossa hoitamaan myös edustuksen joukkueenjohtajan tehtäviä, mikä antaa Ari Hillille vapauden keskittyä maalivahti- ja videovalmennukseen. Päävalmentaja Marjamäen ja Hillin kanssa valmennuksessa jatkavat Toni Sihvonen ja Ville Mäntymaa, jotka vastaavat muun muassa erikoistilannepelaamisesta. Fysiikkavalmennuksen parissa operoivat puolestaan Samppa Jaakola ja Jenny Huttula.

”Jos lähdetään perkaamaan kesää läpi, niin me tuotiin Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia mukaan lisäämään fyysisen palautumisen seurantaa ja huippuosaajia fyysisen valmennuksen testauspuolelle auttamaan pelaajia. Tonin myötä saamme henkisen valmennuksen puolelle hyvän peilin tarkastelemaan niitä tavoitteita, joita on asetettu. Olen todella innoissani, että meillä on nyt henkisen puolen ammattilainen viikoittain mukana. Tämä on varmasti tätä päivää sen suhteen, että voimme tarjota kaikille pelaajillemme, mutta varsinkin nuorille, työkaluja mitata itsestään maksimit ja päästä niihin unelmiin ja tavoitteisiin, joita he ovat itselleen asettaneet. Nyt ei puhuta mistään sprinttimatkasta, vaan tarkoitus on tehdä tästä pitkäkestoinen projekti. Tätä kautta olemme organisaationa vahvempia ja pystymme kohtaamaan ja hoitamaan paremmin kauden mukanaan tuomia haasteita. Meillä on kova halu kasvaa, kehittyä ja oppia sekä itsestämme että yhteistyöstä. Tätä kautta saamme laajennettua osaamistamme ja haettua sitä klassista kilpailuetua”,

Kukkonen avaa.