31.03.2020

Liigan ja Telian klassikkopelisarjassa on luvassa tänään yksi kaikkien aikojen Kärppä-otteluista, kun Telia TV esittää kello 17 alkaen kevään 2004 ratkaisevan finaalin Kärpät – TPS. 11.4.2004 jäi historian kirjoihin päivänä, jolloin Ari Vallin otti tyhjät pois ja ratkaisi Kärpille seurahistorian toisen suomenmestaruuden.

Muutamaa vuotta aiemmin Liigaan noussut Kärpät taisteli keväällä 2003 itsensä finaaleihin asti, mutta mestaruus jäi haaveeksi, kun Tappara vei pidemmän korren finaalisarjassa. Seuraavaan kauteen joukkueen runko ei kokenut suurta mullistusta, ja runkosarjassa tulikin menestystä jälleen. Vaikka Kärpät pelasikin itsensä pudotuspeleihin runkosarjan kakkossijalta, oli pelissä puolustaja Ari Vallinin mukaan paljon parannettavaa.

Jossain vaiheessa ei oltu ihan niin hyviä, kuin lopussa oltiin. Oikeastaan Jari Viuhkola ja Niklas Bäckström saivat ainoina Kari Heikkilältä kiitosta. Välillä oltiin vähän alamaissa ja hävittiin huonoillakin esityksillä pelejä. Mitä pidemmälle kausi sitten meni, niin sitä paremmin aloimme pelaamaan. Kaudessa oli paljon huonoja hetkiä, mutta varsinkin lopussa oli sitten aika paljon hyviä hetkiä.

Kärpät sai neljännesfinaaleissa vastaansa Vallinin edellisen kauden seuran, Helsingin Jokerit. Vallinin mukaan altavastaajana sarjaan lähtenyt helsinkiläisjoukkue tarjosi tiukan vastuksen ja tuntui raapivan itsensä takaa-ajoasemasta mukaan peliin joka ilta. Pelin kulkeminen vieraskaukalossa oli Kärppien turva.

Tiedettiin, että kova vastus tulee, mutta luotto oli kova, että siitä sarjasta marssitaan johtoon. Aina kun meinattiin päästä karkuun, niin Jokerit aina tuli siihen hommaan mukaan. Johdettiin 2-0 ottelusarjaa, ja sitten Jokerit kävi ryöstämässä voiton Raksilasta. Me sen sijaan voitimme sitten Ilmalassa, joten Hartwallilla meillä oli hyvä rekordi siinä sarjassa. Pelasimme hyvää, Kärppämäistä vieraslätkää, jossa ei vastustajalle annettu juurikaan yhtään mitään.

Välieräsarja IFK:ta vastaan venyi aina ratkaisevaan viidenteen peliin asti. Kärpät pelasi neljännessä ottelussa selkä seinää vasten Nordiksella ja Vallin muistaa tuon ottelun käänteet elävästi.

Kuuntelin IFK:n 0-2 maalia kopista, kun olimme kopissa laittamassa lisää puudutuspiikkiä johonkin paikkaan. Taisin Tikille (Jukka Tikanto) sanoa, että onkohan se matka pronssipeliin. Brett Lievers teki tärkeän maalin toisen erän lopulla. Se oli sen sarjan tärkein maali, sillä kolmannessa erässä olisi ollut todella vaikea nousta kahden maalin takaa. Pelattiin erittäin hyvä kolmas erä, ja jatkoajallakin oli tolppaa ja läpiajoa. Sitten tuli Juha-Pekka Haataja – IFK:n kaataja, ja teki sen ratkaisumaalin, jolla päästiin kotiin yrittämään sarjan katkaisua.

Kärppien 3-1 voittoon päättynyt finaalisarja TPS:ää vastaan käynnistyi kahdella Kärppien voitolla. Ottelusarjan kolmas ottelu sen sijaan oli Kärpille äärimmäisen vaikea. 0-5 tappio vieraskaukalossa ei ylentänyt kenenkään mieltä.

Ehkä meillä ei ollut ajatus ihan hetkessä. Ajateltiin, että nyt lähtee Kanada-malja mukaan lentokoneeseen ja lähdetään kultamitalit kaulassa lentelemään takaisin Ouluun, mutta ei oltu kyllä lähelläkään. Fokus oli niin kateissa. Oltiin pelattu tiukkoja sarjoja, ja nyt oltiin voiton päässä mestaruudesta, niin ehkä ei pystytty ihan käsittelemään sitä.

Ottelusarjan neljäs ja ratkaiseva ottelu pelattiin Raksilassa. Vallinin mukaan paine voittaa oli kova, sillä aiemman ottelun tappion myötä paluu Turkuun olisi ollut henkisesti todella raskasta.

Muistan, että paine oli todella kova, sillä tiesimme, että tässä pelissä homma pitää hoitaa. Olisi todella vaikea lähteä takaisin siihen halliin, missä saimme kunnon selkäsaunan edellisellä kerralla. Peli oli aika varovaista, siinä ei hirveästi hienouksia tullut. Aika monta pitkää kiekkoa nähtiin siinä pelissä. Molemmat joukkueet tiesivät, että virheitä ei kestä kauheasti tehdä. Pienikin laukaus siniviivan jälkeen, niin yleisö kyllä kohahti.

Jatkoajalla ottelun ratkaisumaalin iskenyt Vallin ei muista osumastaan mitään, mutta YouTubesta kyseistä maalia on sen sijaan tullut kelattua muutamia kertoja.

Tiesin, että jos Pekka Saarenheimo voittaa aloituksen, niin mulla on mahdollisuus kokeilla samaa mitä olen tehnyt läpi pudotuspelien. Tiesin, että vastustajan pitää tulla aika kiireesti päälle, sillä tilaa ei annettu kellekään. Joka kerta kun tuli niin suora aloitusvoitto, niin yritin sitä. Janne Pesonen ja Henrik Juntunen teki aika hyvää blokkityötä siinä. Maskia oli vielä edessä, niin sinnehän se sitten meni.

Kevään 2004 ratkaiseva finaali tänään Telia TV:ssä kello 17:00 alkaen! Tutustu klassikkopelisarjan ohjelmaan tästä.