16.04.2020

Valmistautuminen uuteen kauteen käynnistetään perinteisesti kovalla fysiikkaharjoittelulla. Nykyisestä maailmantilasta johtuen Kärppien fysiikkavalmentaja Samppa Jaakolan puhelin on käynyt kuumana. Luovuuden on annettu kukoistaa, kun kärppäjoukkuetta on ryhdytty koulimaan huippukuntoon tulevaksi kaudeksi.

Kauden 2019 – 20 päättymisestä käynnistynyt neljän viikon loma on takana päin, ja Oulun Kärppien valmistautuminen uuteen kauteen voi alkaa. Valmistautuminen käynnistyy fysiikkaharjoittelulla, jonka pääarkkitehtina toimii jo seitsemättä kauttaan fysiikkavalmentaja Samppa Jaakola. Tämänhetkisistä olosuhteista johtuen viime viikot Jaakola on viettänyt pitkälti kotonaan, mutta mielestä ja kehosta on pidetty huolta parhaan mukaan. Tekemisen puutteesta mies ei omien sanojensa mukaan ole kärsinyt.

Itsellä menee hyvin näissä olosuhteissa, ja mitä olen jätkiä soitellut läpi, niin heilläkin tuntuu olevan ihan positiivinen ja pirteä meininki. Aika on kulunut hyvin, ja on ollut kiva touhuilla kotona asioita, mitä on jäänyt tekemättä, kuten remonttia ja muuta sellaista värkkäilyä. Totta kai kun nyt tiedossa on etävalmennusta, niin on joutunut vähän miettimään miten sen homman tekee. Viimeisen viikon ajan olen tehnyt jätkille videoita ja treeniohjelmia valmiiksi.

Kovana harjoittelijana tunnettu Jaakola on pitänyt kiinni treenirutiineistaan, vaikka mahdollisuudet ovatkin rajalliset tällä hetkellä.

Aina on keinot keksitty miten harjoitella. Kotona tulee vedettyä spinningiä ja muuta. Olen pyrkinyt käymään päivittäin lenkillä tai metsässä juoksemassa. Totta kai pitää kuitenkin katsoa vähän paikkoja mihin menee ja ottaa terveyspuoli huomioon.

Ei aivan tavallinen kauden aloitus

Normaalisti uusi kausi käynnistyy yhteisellä kokoontumisella, jossa joukkueen tutustuminen ja hitsautuminen alkaa. Vaikka yhteinen aika onkin nyt poissa laskuista, ei Jaakolalla ole epäilystä siitä, etteikö joukkue pystyisi fyysisesti valmistautumaan uuteen kauteen äärimmäisen laadukkaasti.

Normaalisti ensimmäisellä viikolla tulee uusia jätkiä, joten se menee vähän tutustuessa. Ensimmäisellä ja toisella viikolla tehdään vähän testejä ja aletaan hommiin. Alussa käydään myös läpi uusia asioita liittyen harjoitteluun tai meidän tapoihin. Tällä hetkellä se kaikki tapahtuu etänä siihen asti kunnes aika koittaa taas nähdä. Ehkä eniten odottaa sitä, että näkee taas, sillä treenipuoli hoituu joka tapauksessa.

Nuorten pelaajien harjoittelu on tarkemmin ohjattua ja heidän fyysistä ja henkistä  hyvinvointiaan seurataan erityisellä tarkkuudella. Tärkeintä on, että kokonaisuus tuntuu hyvältä.

Nuorten kanssa se on paljon kontaktin pitoa ja seurantaa. Kysellään vähän, että miten menee, mitkä fiilikset ja miltä omatoimisuus tuntuu. Sellainen yhteydenpito on todella tärkeää. Harjoittelu kyllä sujuu, sillä meillä on hyviä, fiksuja nuoria. 

Kokeneemmat pelaajat ovat Jaakolan mukaan paremmin perillä omista tarpeistaan, mutta tarvittaessa myös konkareiden kanssa tartutaan pieniin asioihin, jotka vaativat muutosta.

Pitkä valmistautuminen auttaa kuntopohjan rakentamisessa

Valmistautuminen kauteen tehdään tällä kertaa pitkän kaavan mukaan. Harjoitusjakso käynnistyi virallisesti tiistaina 14.4. Verrattakoon, että kaudella 2018 – 2019 Kärppien pelit päättyivät toukokuun 4. päivä. Tuolloin yhteinen harjoittelu käynnistyi vasta toukokuun viimeisellä viikolla. Jaakolalla on kuitenkin arkistojen kätköissä harjoitusohjelmia aiemmilta kausilta, jotka tulevat tarpeeseen nyt.

Joskus on ollut samantyyppisiä aikoja, joten ne ovat ihan hyvin muistissa. Olen vähän penkonut mitä silloin on tehty. Nyt on aikaa tehdä peruskuntoa, joten siihen varmasti panostetaan. Totta kai lisäksi tulee muutakin tekemistä. Vähän virikettä aivoille, että se ei ole pelkkää lenkkiä ja painojen nostelua.

Jaakola korostaa, että rakentamatta jätettyä kuntopohjaa ei saa pelien alettua kirittyä kiinni. Valtava työ kauden onnistumisen kannalta tehdään tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

Tärkeintä on se, että on tehnyt hyvät pohjat, eli kunto on rautainen ja paikat ovat kunnossa. Toisena tulee se mielen virkeys, ettei olla ajettu itseä loppuun. Jos pohja on hyvä, niin treenaamisella ei tarvitse stressata liikaa. Nyt kun on aikaa, niin rakennetaan se kunto pikkuhiljaa rautaiseksi. Hyvä itseluottamus kehon puolesta auttaa todella paljon.