10.05.2021

Veli-Matti Tiuraniemi ei monivuotisesta Kärppä-historiastaan huolimatta ole kaikille oululaisille tutuin nimi. Lupaavana nuorena pelaajana Oulusta Yhdysvaltoihin muuttanut puolustajan palaa nyt Kärppiin kokonaisvaltaisempana pelaajana ja lähes valmiina taloustieteiden kandidaattina.

Kärpät tiedotti 28. huhtikuuta täydennyksiä kauden 2021 – 2022 puolustuskalustoonsa. Uusien sopimusten joukossa oli Veli-Matti Tiuraniemi, 23, joka tunnetaan Kärpissä jo hyvin hänen juniorivuosiltaan. Viimeiset viisi kautta Tiuraniemi vietti Yhdysvalloissa USHL:ssä ja NCAA:ssa.

”Oli mielenkiintoista nähdä vähän erilaista kulttuuria, oppia miten Yhdysvalloissa eletään ja minkälaista jääkiekko on siellä. Viimeiset viisi vuotta olivat mahtava kokemus.”

Tiuraniemi on opiskellut viimeiset neljä vuotta Mainen yliopistossa taloustiedettä ja hän valmistuu tänä keväänä taloustieteen kandidaatiksi. Suunnitelmiin ei kuitenkaan kuulu, että tuota tutkintoa pääsisi ihan hetkeen käyttämään. Tavoite on aina ollut, että valmistumisen jälkeen edessä olisi hyppy ammattilaiskaukaloihin.

Yliopistourheilijan arkeen tottui Tiuraniemen mukaan nopeasti. Aamutreenien jälkeen ohjelmassa oli muutama tunti luentoja ja opiskelua koulussa. Kouluhommat hoidettiin loppuun kotona ja päivä oli usein paketissa viiden-kuuden aikoihin alkuillasta.

”Kun jaksoi vaan tehdä ajallaan kouluhommat, niin urheilun ja opiskelun sai hyvin yhdistettyä.”

Kaukalossa enemmän vauhtia kuin järkeä

Yliopistosarja NCAA tunnetaan jääkiekkopiireissä urheilullisesti äärimmäisen laadukkaana ja vaativana sarjana, josta vuosittain hyppää pelaajia suoraan NHL-kaukaloihin. Tällä kaudella erinomaisesti Boston Bruinsin maalilla kahdeksan ottelua torjunut Jeremy Swayman oli vielä viime kaudella Tiuraniemen joukkukaveri Mainessa. Komean NHL-uran tehnyt Gustav Nyquist kiekkoili Mainessa vuodet 2008 – 2011.

Maine University Black Bears sijoittui omassa divisioonassaan yhdeksänneksi, ja kausi päättyi maaliskuun alussa pudotuspelien avauskierrokselle. Tiuraniemen mukaan kausi oli joukkueelle haastava. Oman lusikkansa soppaan löivät myös koronarajoitukset ja karanteenit.

”Tämä kausi oli meiltä aika heikko. Koronarajoitukset sekoittivat osaltaan pakkaa, sillä ne olivat Mainen osavaltiossa aika tiukat. Emme saaneet pelata lainkaan kotipelejä, vaan kaikki pelattiin vieraissa. Treenaaminenkin oli ajoittain hankalaa, ja olimme kauden aikana neljästi karanteenissa.” 

Tiuraniemi kuitenkin nautti pelivuosistaan Mainessa. Hän uskoo, että ammattilaiskaukaloiden vauhti ei yllätä häntä yliopistovuosien jälkeen.

”Sarja on hyvätasoinen ja pelitempo on todella kova. Vauhdin puolesta se tuskin jää toiseksi kovin monelle sarjalle tällä planeetalla. Isoin ero pelissä on varmasti siinä, että ammattilaiskaukaloissa pelissä on enemmän järkeä mukana.”

Hyviä muistoja Oulun vuosilta

Pietarsaaresta lähtöisin oleva Tiuraniemi kiekkoili Kärppien juniorijoukkueissa vuodet 2013 – 2016. Muistot tuolta ajalta ovat kaikilta osin hyviä, ja Kärppien kopissa odottaakin useampi tuttu naama, kun joukkue ensimmäisen kerran tänä keväänä kokoontuu. Kärppien nykyinen päävalmentaja Lauri Mikkola valmensi Tiuraniemeä tämän kahdella viimeisellä Kärppä-kaudella. Muun muassa Julius Hermonen, Radek Koblizek ja Taneli Ronkainen ovat tuttuja joukkuekavereita. Tiuraniemi oli viimeisellä kaudellaan joukkueensa tehokkain puolustaja (10+28=38), mutta reissu Yhdysvaltoihin on miehen omien sanojen mukaan tuonut varmuutta ja monipuolisuutta pelaamiseen.

”Olen nyt kokonaisvaltaisempi pelaaja, kuin Oulusta lähtiessäni. Erityisesti puolustuspeli on parantunut huomattavasti.”

Lähitulevaisuuden tavoitteet ovat selvillä ja yksinkertaiset.

”Haluan kehittyä, pelata mahdollisimman hyvää jääkiekkoa ja toivottavasti voittaa mestaruuksia.”